Ati auzit despre sindromul membrului fantoma? Prin doctormit.ro descopera totul despre membrul fantoma, ce sunt aceste senzatii si ce le declanseaza. Se intampla uneori ca persoanele care au membre amputate sa simta senzatii ca niste dureri in membrul amputat. Insa, se intampla ca si cei fara astfel de probleme sa aiba senzatii fantoma in corp.

Creierul uman este complex, iar acest lucru este sustinut de existenta unei game de fenomene, asa cum este durerea fantoma a membrelor. Unele persoane se confrunta cu halucinatii tactile si au senzatia in mod gresit ca simt o durere care in realitate nu are niciun factor declansator. Aceasta senzatie apare atunci cand o persoana are un membru pierdut in urma amputarii. O parte din acesti pacienti ajung sa ia calmante pentru a scapa de durere.

Senzatia de durere poate sa apara si la persoanele care s-au nascut fara un membru. Timpul in care apar aceste senzatii variaza, astfel ca unele persoane acuza aceasta senzatie imediat dupa o amputare, in timp ce altele nu simt membrul fantoma sau mana fantoma timp de cateva saptamani.

Senzatiile membrelor fantoma nu se opresc doar la membre si pot sa apara si in alte zone ale corpului. Astfel ca, au aparut cazuri dupa amputarea sanilor, indepartarea unor parti ale sistemului digestiv sau indepartarea ochilor.

Senzatiile care au fost asociate cu un membru fantoma variza de o persoana la alta, astfel ca pot fi de la o usoara senzatie de furnicaturi pana la o senzatie vie a unui membru in miscare. Persoanele au raportat ca au simtit miscarea membrului fantoma, transpiratie, amorteala, crampe, arsuri sau schimbari de temperatura.

Toate aceste senzatii sunt la nivel de creier si din asta intelegem cat de complex este corpul uman si cate mai avem de aflat despre el. De aceea, in prezent nu exista un tratament pentru aceasta stare si se folosesc diferite terapii in baza carora sa scada episoadele de durere odata cu trecerea timpului.

In ceea ce priveste originea durerii, aceasta inca nu este bine inteleasa. Astfel ca pot fi numerosi factori care sa provoace aceasta durere, precum lezarea terminaţiilor nervoase de la nivelul membrului amputat cat si modificari ale unor zone din creier asociate cu membrul lipsa.

Afectiunea variaza de la o persoana la alta, si odata cu evolutia cercetarilor, oamenii de stiinta spera sa identifice mai bine care sunt mecanismele exacte care produc senzatii membrelor fantome. Toate aceste descoperiri vor duce pana la urma la dezvoltarea unor tratamente mai bune pentru pacienti.

 Nu in ultimul rand, mai multe detalii despre senzatia membrului fantoma cititi si pe www.doctormit.ro.

Vezi si alte informatii despre acest subiect in urmatorul videoclip DoctorMIT: