Celulele stem sunt celulele care stau la baza formării tuturor țesuturilor și organelor. Acestea sunt prezente în organism atât în perioada intrauterină, cât și după naștere, și contribuie la reînnoirea periodică sau la vindecarea țesuturilor și organelor după diverse boli sau traumatisme.
Celulele stem sunt de două tipuri:
- hematopoietice,
- mezenchimale.
Celulele stem hematopoietice sunt responsabile de formarea celulelor din sânge cum ar fi, leucocite, hematii și trombocite. De-a lungul timpului au fost efectuate numeroase transplanturi cu grefe de celule stem hematopoietice cum sunt grefele de sânge placentar.
Surse disponibile de celule stem hematopoietice pentru obținerea unei grefe de transplant sunt măduva osoasă, sângele periferic, sângele placentar și sângele din cordonul ombilical, acesta fiind cea mai valoroasă sursă de celule stem hematopoietice si care se recolteaza la naștereDaca sunt recoltate la nașterea bebelușului, celulele stem hematopoietice au capacitate de diferenţiere mai mare față de cele recoltate de la adulți.
Celulele stem care formeaza sangele si celulele imune sunt cunoscute ca fiind celule hematopoietice. Sunt raspunzatoare pentru regenerarea permanenta a sangelui.O celula stem hematopoietica este o celula izolata din sange sau maduva osoasa care se reinnoieste permanent, se poate diferentia intr-o varietate de celule specializate, poate iesi din circuitul maduvei osoase in fluxul sanguin si poate fi programata sa se autodistruga.Celula hematopoietica poate da nastere si altor tipuri de celule putandu-si schimba directia de dezvoltare pentru a deveni o celula stem necesara construirii unui alt tesut sau organ.
Surse de celule stem hematopoietice:
  • maduva osoasa
  • sangele cordonului ombilical
  • sangele periferic
Celulele stem mezenchimale, spre deosebire de celulele stem hematopoietice, dau naștere altor categorii de celule, cum ar fi celule cartilaginoase, osoase, musculare; interstițiale, adipoase, tegumentare, nervoase. Placenta și ţesutul de cordonul ombilical reprezintă surse de celule stem mezenchimale.
Diferenţa dintre celulele stem mezenchimale şi cele hematopoietice este destul de mare, datorită celulelor care se regenerează din ele.
Acest tip de celule stem mezenchimale sunt din ce în ce mai utilizate de către medicii din toată lumea, ele fiind capabile să dea naştere mai multor tipuri de celule, precum cele cartilaginoase, interstiţiale, grăsoase Astfel, cu ajutorul celulelor mezenchimale se pot trata diferite boli şi afecţiuni ale oaselor sau a musculaturii organismului, precum şi afecţiunile sistemului nervos sau ale tegumentelorDe altfel, acest tip de celule mai este folosit şi la tratarea bolilor autoimune sau a inflamatiilor cronice.
Celulele stem mezenchimale sunt celule stem adulte, putând fi recoltate atât prin intermediul măduvei osoase, cât şi din sângele cordonului ombilical la naşterea fătului. S-a demonstrat ca celulele mezenchimale sunt sursa dezvoltării mai multor structuri tisulare, precum ţesutul muscular, cel osos, ţesutul nervos, ţesutul cardiac etc Acestea pot fi definite de trei mari caracteristici, printre care mentionam ca au o capacitate extrem de crescută de multiplicare, specializarea acestor celule este redusă şi se pot divide regenerând alte celule adulte capabile să îndeplinească anumite funcţii necesare organismului.
Daca se vor recolta celulele stem mezenchimale din sângele cordonului ombilical al fătului este bine de stiut ca trebuie recoltat imediat după naştere.
- Avand in vedere intrebuintarile si beneficiile acestor celule, fie hematopoietice,fie mezenchimale va recomandam recoltarea si stocarea acestora la banca de celule Stem Sure ce au deja 10 probe eliberate pentru transplaturi, primul transplant fiind efectuat in 2005.